maanantai 21. toukokuuta 2012

Lyhyitä automatkoja täytyy välttää.

Yritä erityisesti välttää lyhyitä automatkoja, sillä polttoainetta kuluu ja hiilidioksidia kehittyy suhteettoman suuria määriä moottorin ollessa kylmä. Tutkimukset osoittavat, että joka toinen automatka kaupungissa on alle kolme kilometriä - tällaisen matkan voi helposti pyöräillä tai kävellä, mikä on myös paljon terveellisempää kuin autossa istuminen!
Liikenne tuottaa ilmakehään lukuisia sekä ympäristölle että terveydelle haitallisia päästöjä. Terveyden kannalta haitallisimpia ovat hiukkaset, typenoksidit, hiilivedyt ja otsoni. Ne aiheuttavat hengityselinoireita ja -sairauksia. Päästöille herkimpiä ovat astmaatikot, lapset ja vanhukset. Liikenteen terveyshaittoihin kuuluu myös melu, joka alentaa viihtyisyyttä, häiritsee lepoa ja vaikeuttaa keskittymistä. Metsät ja maaperä kärsivät typen- ja rikin oksidien aiheuttamista happamista sateista. Paitsi ilma ja kasvillisuus, myös vesistöt saavat osansa liikenteen päästöistä. Teiden suolaaminen pilaa yhä paikoin pohjavesiä. Liikenteen maailmanlaajuisia ympäristöhaittoja on, että polttoaineista vapautuu hiilidioksidia, joka voimistaa maapallon kasvihuoneilmiötä. Liikenne aiheuttaa jatkuvasti myös loukkaantumisia ja kuolemia, joiden aiheuttamia menetyksiä ei voi mitata rahassa. Maamme energiankulutuksesta liikenteen osuus on 22 prosenttia ja kasvihuonekaasupäästöistä 24 prosenttia.
Kaupunkien kasvaessa ruuhkatkin kasvavat. Liikkuminen paikasta toiseen vie yhä kauemmin, ja päästöt ja melu lisääntyvät. Liikenteen ongelmia ei voida poistaa rakentamalla uusia teitä tai kehittämällä pakokaasujen puhdistustekniikkaa. Tarvitaan muutoksia yksittäisten liikkujien valinnoissa. Jokaisella on siten mahdollisuus parantaa ympäristönsä viihtyisyyttä ja ilman laatua vähentämällä yksityisautoiluaan ja suosimalla sen sijaan joukkoliikennettä, pyöräilyä ja kävelyä. Työnantajalta voi pyytää joukkoliikennelippua tai polkupyörää työsuhde-etuna.
Yksityisautoilussa päästöt ja energiankulutus henkilöä kohti ovat moninkertaiset verrattuna joukkoliikenteeseen. Lisäksi yksityisautoilu vie huomattavasti enemmän tilaa. Kaupunkiliikenteessä yksityisautoissa matkustaa keskimäärin 1,2 henkilöä, kun yhdessä bussissa matkustaa noin 20 henkilöä. Tämä vastaa yli 16 henkilöautoa. Niiden tarvitsema tila on noin kymmenkertainen verrattuna yhden bussin viemään tilaan. Julkisten kulkuneuvojen käyttäjällä on myös huomattavasti pienempi riski joutua onnettomuuteen kuin henkilöautoilijalla.
Suomalainen käyttää työmatkoihinsa keskimäärin 40 minuuttia päivässä. Usein työmatka tehdään autolla, jolloin aika menee "hukkaan". Autoa ajaessa ei saa liikuntaa kuten kävellessä tai pyöräillessä, eikä ratin takana voi lueskella tai torkkua kuten bussin tai junan penkillä. Ruuhkassa ajamisen jälkeen olo on usein vain ärtynyt.
Monet suomalaiset kärsivät ylipainosta ja liian vähäisen liikunnan aiheuttamista sairauksista. Kannattaa miettiä, voisiko työmatkan tehdä kokonaan pyörällä tai kävellen, tai yhdistää nämä kävelemällä tai pyöräilemällä lähimmälle pysäkille. Siten arkiliikenne muuttuu hyötyliikunnaksi. Kun kävelystä ja pyöräilystä tulee osa päivittäisiä rutiineja, yleiskunto kohenee ja tarve erilliselle kuntoliikunnalle vähenee. Äärimmäinen esimerkki ajattelemattomasta yksityisautoilusta on autoilu kuntosalille tai muuhun liikuntaharrastuspaikkaan, vaikka matka ei olisi liian pitkä pyöräiltäväksi. Jos tarkoituksena on liikkua, kannattaa myös kaikkein helpoimmin hyödynnettävät liikuntamahdollisuudet huomioida.
Pyöräily on alle 5 kilometrin taajamamatkoilla usein jopa nopein tapa liikkua. Lisäksi pyöräily on halpaa: jos 4 kilometrin päivittäinen automatka korvataan polkupyörällä, säästö on vuodessa 2000 mk. Aamu- ja iltaruuhkat vähenisivät tehokkaasti, jos yhä useampi autoilija siirtyisi pyöräilemään tai kävelemään ja yhdistämään näitä joukkoliikenteeseen. Samalla pienenisivät liikenteen aiheuttamat ympäristö- ja terveyshaitat.
MUISTILISTA LIIKENTEESEEN
·         Käytä joukkoliikennettä - vähennät omalta osaltasi liikenteen päästöjä
·         Ota tavaksi kävellä tai pyöräillä lyhyet matkat - saat liikuntaa
·         Kulje kimppakyydillä ja harkitse auton yhteiskäyttöä
·         Käytä puhelinta ja internetiä asioiden hoitamiseen
·         Tee mahdollisuuksien mukaan etätöitä silloin tällöin
·         Jos hankit auton, valitse vähän kuluttava malli
·         Muuta ajotottumuksesi taloudellisiksi




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti