keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Kestävä ravintoa planeetan parhaaksi.


Jos ajattelet, että luomutuotteet ovat vain cityvihreiden yksinoikeus ja tekosyy pyytää ylihintaa hyväuskoisilta kuluttajilta, sinun on kenties aika miettiä tarkemmin…

Luomutuotanto on kasvanut teollisuudenalan, joka tuottaa herkullisia ruokaa ympäristöystävällisesti ja edellyttää eläinten hyvinvoinnin suhteen korkeita standardeja. Se tarkoittaa:
-          vuoroviljelyä maanperän suojelemiseksi ja rikkaruoho- ja tuholaiskierteiden katkaisemiksi
-          tiukkoja rajoituksia kemiallisille torjunta-aineille ja synteettisille lannoitteille
-          hyvin kasvuympäristöönsä sopeutuneiden ja taudeille vastustuskykyisten eläin- ja kasvilajien valitsemista
-          Karjan kasvattamista mahdollisimman tarkasti eläinten luonnollisten tarpeiden mukaisesti

Suojeleeko tämä muka ympäristöä??

Vastaus on yksinkertainen: Kyllä. Luomutuotannon tavoitteena on säilyttää maaperä terveenä, hedelmällisenä ja luonnonmukaisessa tilassa sekä parantaa sen kuntoa luonnonmukaisten lannoitteiden avulla. Se ei ehkä kuulosta kovin hohdokkaalta, mutta maaperän pitäminen saasteettomana on tärkeää!
Luomutuotanto auttaa suojelemaan luonnon monimuotoisuutta säilyttämällä kotoperäisiä ja uhanalaisia eläin- ja kasvilajeja. Se onnistuu hyödyntämällä rikkaruohojen ja tuholaisten luonnollisia vihollisia kemikaalien sijaan, sekä istuttamalla enemmän pensasaitoja ja puita.

maanantai 28. toukokuuta 2012

Mikä aiheuttaa ilmastonmuutoksen?


Se johtuu tavasta jolla elämme, erityisesti rikkaammissa ja kehittyneemmissä osissa maailmaan, kuten Euroopassa. Kuljetusjärjestelmät, sähkötuotantolaitokset, erilaisia tuotteita valistavat tehtaat, lämmitykseen tarvittava energia ja ruokaa tuottava maatalous – kaikki saavat aikaan valtavia määriä kasvihuonekaasuja (pääosin hiilidioksidia CO2), jotka muuttavat maapallon ilmastoa.
Kasvit ja puut sitovat hiilidioksidia, mutta me tuotamme sitä enemmän kuin ne kykenevät sitomaan. Metsien polttamiset ja hakkuut pahentavat ongelmaa entisestään, kun hiilidioksidi vapautuu takaisin ilmakehään
Tiesitkö?
Yksi keskikokoinen puu sitoo noin 6 kg hiilidioksidia vuodessa ja näin ollen 40 vuoden aikana se sitoo noin 250 kg hiilidioksidia. Jos puutarhasi on tarpeeksi suuri, sinun kannattaisi ehkä aloittaa puiden istuttaminen!

sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Tee oma tunnista tekon

Kuva: WWF Earth Hour
WWF Earth Hour on järjestänyt meille sellaisen tunnista tekon-kampanjan...Jonka meistä täytyy vähentää hiilidioksiini päästöjään ilmakehään estääkseen maanpallon kuumentamiseen.
Käy katsomassa videoita ja haastat itsesi tai otat kaverisi mukaan ->Earth Hour

keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Mitä Pringles-purkista voisi tehdä??


kuva: sodaheade.co
Pringles-purkista voisi tehdä jotain kivaa ja söpöä, mutta mitkä voisi olla??
  • Korupurkki
  • Hedelmien ja vihaneksen kuivamiseen
  • Pullojen säilytyspaikka (voi piilottaa oluen tai viinapulloja)
  • Tyhjien patteripurkki - jonka voit laittaa käyttämättömiä pattereita purkkiin ja voi viedä tyhjät patterit "Patterikierretykseen"
  • Värikynien säilytyspurkki
  • Maustepurkki
  • Koiran/Kissanmuron säilytyspurkki
  • Sählypallojen säilytyspurkki
  • Hattu
  • Kynäpurkki
  • Rahasäästöpurkki
  • Kynttilämuoti
  • jne...

Purkin kansista voisi tehdä:
  • Verhon
  • Pöytälampun valaiseman varjostimen
  • jne....

Mitä mieltä olette ja voi keksiä?=)

maanantai 21. toukokuuta 2012

Lyhyitä automatkoja täytyy välttää.

Yritä erityisesti välttää lyhyitä automatkoja, sillä polttoainetta kuluu ja hiilidioksidia kehittyy suhteettoman suuria määriä moottorin ollessa kylmä. Tutkimukset osoittavat, että joka toinen automatka kaupungissa on alle kolme kilometriä - tällaisen matkan voi helposti pyöräillä tai kävellä, mikä on myös paljon terveellisempää kuin autossa istuminen!
Liikenne tuottaa ilmakehään lukuisia sekä ympäristölle että terveydelle haitallisia päästöjä. Terveyden kannalta haitallisimpia ovat hiukkaset, typenoksidit, hiilivedyt ja otsoni. Ne aiheuttavat hengityselinoireita ja -sairauksia. Päästöille herkimpiä ovat astmaatikot, lapset ja vanhukset. Liikenteen terveyshaittoihin kuuluu myös melu, joka alentaa viihtyisyyttä, häiritsee lepoa ja vaikeuttaa keskittymistä. Metsät ja maaperä kärsivät typen- ja rikin oksidien aiheuttamista happamista sateista. Paitsi ilma ja kasvillisuus, myös vesistöt saavat osansa liikenteen päästöistä. Teiden suolaaminen pilaa yhä paikoin pohjavesiä. Liikenteen maailmanlaajuisia ympäristöhaittoja on, että polttoaineista vapautuu hiilidioksidia, joka voimistaa maapallon kasvihuoneilmiötä. Liikenne aiheuttaa jatkuvasti myös loukkaantumisia ja kuolemia, joiden aiheuttamia menetyksiä ei voi mitata rahassa. Maamme energiankulutuksesta liikenteen osuus on 22 prosenttia ja kasvihuonekaasupäästöistä 24 prosenttia.
Kaupunkien kasvaessa ruuhkatkin kasvavat. Liikkuminen paikasta toiseen vie yhä kauemmin, ja päästöt ja melu lisääntyvät. Liikenteen ongelmia ei voida poistaa rakentamalla uusia teitä tai kehittämällä pakokaasujen puhdistustekniikkaa. Tarvitaan muutoksia yksittäisten liikkujien valinnoissa. Jokaisella on siten mahdollisuus parantaa ympäristönsä viihtyisyyttä ja ilman laatua vähentämällä yksityisautoiluaan ja suosimalla sen sijaan joukkoliikennettä, pyöräilyä ja kävelyä. Työnantajalta voi pyytää joukkoliikennelippua tai polkupyörää työsuhde-etuna.
Yksityisautoilussa päästöt ja energiankulutus henkilöä kohti ovat moninkertaiset verrattuna joukkoliikenteeseen. Lisäksi yksityisautoilu vie huomattavasti enemmän tilaa. Kaupunkiliikenteessä yksityisautoissa matkustaa keskimäärin 1,2 henkilöä, kun yhdessä bussissa matkustaa noin 20 henkilöä. Tämä vastaa yli 16 henkilöautoa. Niiden tarvitsema tila on noin kymmenkertainen verrattuna yhden bussin viemään tilaan. Julkisten kulkuneuvojen käyttäjällä on myös huomattavasti pienempi riski joutua onnettomuuteen kuin henkilöautoilijalla.
Suomalainen käyttää työmatkoihinsa keskimäärin 40 minuuttia päivässä. Usein työmatka tehdään autolla, jolloin aika menee "hukkaan". Autoa ajaessa ei saa liikuntaa kuten kävellessä tai pyöräillessä, eikä ratin takana voi lueskella tai torkkua kuten bussin tai junan penkillä. Ruuhkassa ajamisen jälkeen olo on usein vain ärtynyt.
Monet suomalaiset kärsivät ylipainosta ja liian vähäisen liikunnan aiheuttamista sairauksista. Kannattaa miettiä, voisiko työmatkan tehdä kokonaan pyörällä tai kävellen, tai yhdistää nämä kävelemällä tai pyöräilemällä lähimmälle pysäkille. Siten arkiliikenne muuttuu hyötyliikunnaksi. Kun kävelystä ja pyöräilystä tulee osa päivittäisiä rutiineja, yleiskunto kohenee ja tarve erilliselle kuntoliikunnalle vähenee. Äärimmäinen esimerkki ajattelemattomasta yksityisautoilusta on autoilu kuntosalille tai muuhun liikuntaharrastuspaikkaan, vaikka matka ei olisi liian pitkä pyöräiltäväksi. Jos tarkoituksena on liikkua, kannattaa myös kaikkein helpoimmin hyödynnettävät liikuntamahdollisuudet huomioida.
Pyöräily on alle 5 kilometrin taajamamatkoilla usein jopa nopein tapa liikkua. Lisäksi pyöräily on halpaa: jos 4 kilometrin päivittäinen automatka korvataan polkupyörällä, säästö on vuodessa 2000 mk. Aamu- ja iltaruuhkat vähenisivät tehokkaasti, jos yhä useampi autoilija siirtyisi pyöräilemään tai kävelemään ja yhdistämään näitä joukkoliikenteeseen. Samalla pienenisivät liikenteen aiheuttamat ympäristö- ja terveyshaitat.
MUISTILISTA LIIKENTEESEEN
·         Käytä joukkoliikennettä - vähennät omalta osaltasi liikenteen päästöjä
·         Ota tavaksi kävellä tai pyöräillä lyhyet matkat - saat liikuntaa
·         Kulje kimppakyydillä ja harkitse auton yhteiskäyttöä
·         Käytä puhelinta ja internetiä asioiden hoitamiseen
·         Tee mahdollisuuksien mukaan etätöitä silloin tällöin
·         Jos hankit auton, valitse vähän kuluttava malli
·         Muuta ajotottumuksesi taloudellisiksi




Ruoka

Luomu-tuotteissa on tuoreita raaka-aineita jossa on noin 100%.

  • luonnon säilyttäminen puhtaana ja elinvoimaisena
  • keinotekoisten lannotteiden ja torjunta-aineiden välttäminen
  • kotieläinten mahdollisuus lajinomaiseen käyttäytymiseen
  • energian säästäminen ja uusiutuvan energian suosiminen

Kassi julisteesta tai tapetista


tapettikassitKaikki kauniit julisteet tai lehtikuvat voit taitella kasseiksi ja pusseiksi.

Aseta juliste pöydälle kuvapuoli päällepäin siten, että julisteen pidemmät sivut ovat vaakasuoraan. Ensin taitellaan kassin sivutaitokset ja sitten kassin suu ja pohja.

Taita juliste niin, että kuvapuolta jää näkyviin noin 2 cm. Paina toiseen reunaan taitos.

1. Taita nyt näkyviin jäänyt kuvapuoli julisteen nurjanpuolen päälle. Tästä tulee saumanvara.

2. Taita taittamatonta reunaa noin 4 cm niin, että kuvapuoli tulee näkyviin.

3. Taita alimmaisena olevaa julisteen reunaa saman verran noin 4 cm, mutta päinvastaiseen suuntaan. Anna saumanvaran olla taittuneena.

4. Aukaise juliste ja käännä julisteen kuvapuoli päällepäin. Taita juliste kuvan mukaan. Siis aseta taitetut reunat saumanvaran verran päällekkäin.

5. Aseta taitetut reunat päällekkäin. Näin määräät toisen sivun taitoksen paikan, paina taitos paikalleen.

6. Aukaise juliste nurjapuoli päällepäin. Taita kassiin suuksi noin 5 cm:n käänne ja pohjaksi noin 7 cm. Kassin kapeat sivut ovat noin 8 cm. Eli pohjataitoksen täytyy olla vähän pienempi. Taita kassin pohjaan vielä apukolmiot piirroksen mukaan. Kolmiot tulevat kassin isojen sivujen ”jatkoksi”.

7. Liimaa kassin pitkä sivu saumanvarat päällekkäin. Liimaa kassin yläreunan taitettuun osaan tukipahvi kantohihnojen osalle ja taita reuna varovasti kassin sisään.

8. Taittele pohja siten, että taitat kassin pienemmät sivut ensin ja sitten suuremmat sivut. Aikaisemmin taitetut apukolmiot auttavat taitosten asettumisessa paikoilleen. Liimaa pohjakolmiot. Pudota kassin pohjan kokoinen tukipohja kassin pohjalle.

9. Tee rei'ittäjällä kassin suuhun reiät hihnoja varten. Pujota narut tai nauhat hihnoiksi.



lauantai 19. toukokuuta 2012

Käytä kestokassia ostoksilla käydessä.

Kuva: jeesbox.com -sivulta

Ostoksilla käydessäsi käytä kestokassia, niin et tarvitse kertakäyttökassia mukaasi jokaisesta kaupasta. Jäte ei tuota ainoastaan hiilidioksidi- ja metaanipäästöjä ilmakehään, vaan se voi myös saastuttaa ilmaa, pohjavettä ja maaperää. Lähde: Euroopan Komissio

HUOMIO! Älä käytä tai osta muovikassia kassalla, niin säästyy rahaa ostaksesta.

perjantai 18. toukokuuta 2012

Sammuta


Yksittäisen laitteen sammuttaminen saattaa vaikuttaa merkityksettömältä, mutta jos jokainen tekisi sen joka päivä, vaikutus olisi huomattava. Tutustu näihin vinkkeihin ja tee energiansäästöstä jokapäiväistä rutiinia.

Kävele


Käveleminen ei ole hyväksi vain sinulle vaan myös ympäristölle. Kun kuitenkin tarvitsemme kulkuvälineitä, kannattaa miettiä, miten välttää hiilidioksioksidipäästöjä.

torstai 17. toukokuuta 2012

Säädä

Pienilä teoilla voit vaikuttaa maailmanlaajuisiin ponnistuksiin ilmastonmuutoksen hidastamiseksi - ja säästää samalla sähkölaskussasi. Se on helppoa näiden vinkkien avulla.

Kierretä!


Yhä useammat Euroopan hallitukset tukevat kierrätystä, joten se on tulossa yhä vaivattomammaksi. Opi uusia tapoja kierrättää jätteesi ja valita tuotteita sekä pakkauksia, jotka eivät kuormita ympäristöä.

Ekoteko


Kierrytysmateriaalista voi tehdä ihan itse vaikka sisutukseksi tai koruksi. Mielikuvitusta voi käyttää missä vaan!

Tervetuloa!


Oikein tervetuloa tänne Ehkäise ilmastomuutos- blogille, täältä voit käydä lukemassa ilmastonmuutoksesta ja sen aiheuttamisesta. Ekotekossa tehdään jotain vanhoista ja heitetyistä tavaroista jotain sisustuksia niin jonka voi tehdä itse.
Ilmastonmuutos on kova aihe myös koko maailmassa ja valtioissa mutta yksikin ihminen ei kykene ehkäisemään ilmastonmuutosta vaan kaikki yhdessä.