perjantai 15. maaliskuuta 2013

Valomerkki Ilmaston puolesta

WWF:n Earth Hour-tapahtuma logo
Lauantaina 23.3. Klo 20.30 on mahdollisuus osallistua Earth Hour-tapahtumaan. Osallistuinen on yksikertaista. Sammuta valot tunniksi ilmaston hyväksi. Lisää itsesi osallistujien joukkoon Facebookissa ja kutsu ystäväsi mukaan viettämään maailman suurinta ilmastotapahtumaa. Löydät tapahtuman Facebookista nimellä Earth Hour 2013.

Lisätietoa voi lukea wwf.fi/earthhour.

perjantai 18. tammikuuta 2013

Uusiutuva energia


Energia. Ei käy kieltäminen, että se on elintärkeä koko taloudelle. Mutta meidän täytyy ymmärtää, että energian kuluttaminen voi johtaa saastumiseen. Kuinka tyydytämme valtaisan energiatarpeemme tulevaisuudessa ympäristöystävällisellä tavalla?

Maailman energianeuvosto ennustaa energiankysynnän kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä. Vastaus kasvavaan kysyntään saattaa olla auringon, tuulen, veden ja biomassan kaltaisista luonnonvaroista tuotetussa uusiutuvassa energiassa. Biomassoihin kuuluvat myös pelto- ja metsäbiomassa sekä maatalousjätteet.

Mitkä ovat uusiutuva energian hyödyt?

  • Uusiutuvaa energiaa käyttämällä varmistetaan häiriötön ja turvallinen energiasaanti kuluttajaystävällinen hintaan. Jos emme käytä uusiutuvaa energiaa, EU:n tarvitsemasta energiasta 70% on tuotava unionin ulkopuolella seuraavan kolmenkymmenen vuoden kuluessa. Tällöin olemme myös riippuvaisia sellaisesta maailman alueista, jotka ovat usein epävakaita.
  • Se on ympäristön kannalta parempi vaihtoehto.
  • Se tuo uusia työpaikkoja.
EU on maailman johtava uusiutuvien energialähteiden kehittäjä ja käyttäjä. Näihin energianlähteisiin kuuluu:

Tuulivoima
Tuulivoimaloita on Suomessa ja tehdään edelleen lisää.
tuulivoimalla tarkoitetaan tuulen, yhden tavallisimmista luonnonilmiöstä, valjastamista sähkötuotantoon. Se on täysin puhdas energiatuotannon muoto. Minkäänlaista jätettä ei synny ja energialähde- auringon lämpösäteilyn synnyttämä ilman liike- on ehtymätön. Vuodesta 1998 tuulivoiman maailmanlaajuinen tuotanto on kasvanut jopa 40%:n vuosivauhtia. Tämä on luonut työpaikkoja yli 70 000 ihmisille ja tuottaa sähköä 35 miljoonalle ihmisille. Maisemaamme tulleet tuuliturbiinit ovat merkki uudesta puhdasta energiasta ja 2000-luvun innovaatiosta.

Keskittävä aurinkovoima
Keskittävä aurinkovoima perustuu auringon säteilyn keskittäminen vastaanottimeen peilien kautta. Tämä tuottaa lämpöä, jota voidaan käyttää joko suoraan tai sähkötuotantoon. Keskittävä aurinkovoima voisi olla merkittävä lisä EU:n kokonaisenenergiansaantiin ja se voidaan helposti yhdistää eteläeurooppalaisten maiden sähköverkkoihin.

Bioenergia
Bioenergia on ’biomassaan’ sisältämää energiaa. Biomassalla tarkoitetaan kaikkea kasviperäistä orgaanista ainesta. Tärkeimmät energiantuotannossa käytettävät biomassaan lähteet ovat: puut, puu-ja maataloustähteet,selluloosa-ja paperituotannon tähteet, karjanlanta, kaatopaikkakaasu ja peltobiomassat. Biomassa muodostaa jo 5% EU:n energiansaannista ja 65% uusiutuvan energian kokonaistuotannosta. Pitkällä aikavälillä biomassa osuus EU:n energiansaannista voikasvaa 20%:iin.

20-20-20

Euroopan unioni on asettanut tavoitteekseen lisätä uusiutuvan energian käyttöä vuoden 2005 8,5 prosentista 20 prosenttiin vuonna 2020. Se on kunnianhimoinen tavoite, mutta se auttaa taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan, antaa Euroopalle lisää hallintaa energialähteistään ja luo uusia työpaikkoja.

Tiesitkö?
Ensimmäinen maininta keskittävän aurinkovoiman käytöstä on vuodesta 212 eKr., jolloin Arkimedeen sanotaan käyttäneen peilejä Syrakusaan hyökkäävien roomalaislaivojen polttamiseen.

Käy tutustumassa Ilmasto.org-sivustolle!