sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Mitä jos vettä ei olisi?


Puhdasta vettä on hyvä asia.


Vesi on yksi arvokkaimmista luonnonvaroistamme. Ilman sitä ei olisi elämää. Silti pidämme vettä itsestään selvytenä. Vettä on kuitenkin rajallinen määrä: alle prosentti vesivaroistame on ihmisten käytettävissä ja yli 1,2 miljardia eli melkein viidennes väestöstä elää ilman puhdasta juomavettä.

Vaikka Euroopassa vettä on yleisesti tarpeeksi saatavilla, monissa Etelä-Euroopan maissa, kuten Espanjassa, veden puute ja kuivuus ovat yleistymässä.

Huolenaiheena on myös veden laatu. Noin 35% vedestämme tulee pintavesistä – järvistä ja joista  - ja siitä viidennes on saastunutta. Loput 65% saamme pohjavesistä eli sadevedestä, joka kulkeutuu maaperän läpi ja muodostaa pohjavesivarannon.

Tälläinen on saastunut vesi

Vesijohtoveden juominen on turvallista melkein kaikkialla Euroopassa. Mutta ennen kuin voime nauttia siitä, on se käsitettävä. Vedenkäsittely on kuitenkin kallista ja vaatii paljon energiaa. silti se on välttämätöntä, sillä vesi on usein saastunutta, esimerkiksi teollisista myrkystä. Erityisen suuri ongelma ovat maataloudessa käytetyt lannoitteet ja torjunta-aiheet. kun sadevesi pääsee kosketuksiin näiden edellä mainittujen kanssa, ne huuhtoutuvat jokiin, järviin ja meriin.
EU on tehnyt viimeisten vuosikymmenien aikana paljon saastumisen vähentämiseksi, mutta paljon on vielä tehtävissä. Ympäristötalkoissa myös sinulla on merkittävä rooli.

Mistä eurooppalaiset ovat huolissaan?

Vesistöjen saastuminen on eurooppalaisten suurin ympäristöön liittyvä huolenaihe. Eurobarometrin mukaan 47% eurooppalaisesta asentaa vesien saastumisen suurimmaksi huolen aiheeksi ja pitää sitä ilmastonmuutosta uhkaavampana.

Tesitkö?

"Arviolta vain 7% kotitalouksien juomavedestä kulutetaan juomiseen ja ruan laittoon. 22% käytetään astian- ja pyykinpesuun, 20% vessanhuuhteluun, 39% kylpemiseen ja 6% auton pesuun ja puutarha kasteluun.Hanavesi on turvallista juomiseen,mutta silti pullotetun veden käyttö lisääntyy. Vuonna 1997 eurooppalaiset joivat 78 litraa pullotettua vettä vuodessa ja vuonna 2005 vastaava luku nousi jo 106,5 litraan.Pullotettu vesi on kallista, ja se synnyttää valtavan määrän lasi-ja muovijätettä."




maanantai 23. heinäkuuta 2012

Turhaa pakkausjätettä?

Jossain päin maailmassa on ongelma jätteiden kanssa.
Jopa 50% jätteestämme on peräisin erilaisia pakkauksista. Yksistään me eurooppalaiset tuotamme 4000 Eiffel-tornin painon verran pakkausjätettä vuodessa?

Älä osta turhia pakkauksia - esimerkiksi banaanit eivät tarvitse muovipussia. Maailmassa käytetään arviolta 750 miljardia muovikassia joka vuosi. Niiden sijaa voi käyttää kestokassia. Ota siis kauppaan oma kassisi mukaan. Säästät samalla kertaan luontoa ja eurojasi. Suomalainen pullojen uudelleentäyttöjärjestelmä korvaa kertakäyttöpakkauksia maailmalaajuisestikin mallikkaasti.

sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Mikä Tofu on?

250g
Alpro Soya | Tofu 


Tofu on soijapavuista tehtyä, pehmeä juustontapaista valmistetta. Tofu "keksittiin" alunperin Kiinassa, mutta nykyään sitä käytetään yleisesti koko Aasiassa. Tofu on suosittu aines erityisesti kasvissyöjien ruokavaliossa, koska tästä soijatuotteesta saa tärkeitä proteiineja ja paljon kalsiumia. Se sisältää myös B-vitamiinia ja rautaa. Suomessa myydään kiinteää ja pehmeää tofua: kiinteä tofu sopii hyvin paistettavaksi tai wokkiruokiin, pehmeästä taas voi tehdä erilaisia tahnoja, jälkiruokia tai keiton lisämausteita. Tofu on miedon makuista, joten se sopii lähes kaikille. Miedon makunsa vuoksi tofua voi marinoida ja käyttää melkeinpä missä tahansa ruuassa.



Tofu sopii:

- Kasvissyöjille
- Maitoallergioille
- Laktoosi-intolerantille
- Laiduntajalle
- Kenelle vaan sopii...




Soijapapu näyttää tältä

Tutustu sivustoon:

Oy Sonya Ab
Alpro 
- Vegaaniliitto ry



sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Vähennä jätettä fiksusti mutta miten voit tehdä?

Jätteen vähentäminen ei merkitse köyhäilyä. Voit vähentää jätettä ostamalla fiksusti ja käyttämällä rahaa ennemmin palveluihin kuin tavaroihin.

  • Osta ympäristömerkkityjä tuotteita
  • Vältä kertakäyttöisiä pakkauksia - eurooppalaiset tuottavat joka vuosi pakkausjätettä neljän tuhannen Eiffel- tornin painon verran.
  • Kierrätä silloin kun kertakäyttöpakkauksia ei voi välttää.Yhden alumiinisen limsatölkin kierrätäminen,sen sijaan, että valmistettaisiin uusi purkki, säästää energiaa niin paljon, että sillä voisi käyttää 10 tuntia kannettavaa tietokonetta.
  • Oletko arvioinut, montako tavaraa sinulla on? Kuinka suuri osa niistä on todella käytössä? Miten turhaa tavaraa kertyistä voisi välttää?

Mitä on freecycling?

Freecycling on voitto tavoittelematon, ruohonjuutason liike,jonka jäsenet haluavat kierrättää tuhat tavaransa mielummin kuin heittää ne pois. Freecyling-verkostoja syntyy joka puolella maailmaa. Suomessa niitä on jo muutamalla paikkakunnalla. Harkitse freecycling-verkostoon liitymistä tai verkoston perustaista alueellesi. http://www.freecycle.org  

Mikä ilmastonmuutoksen aiheuttaa?

Viime kädessä kyse on elämäntavoista, erityisesti kehittyneillä ja rikkailla alueilla kuten Euroopassa ja Yhdusvalloissa. Liikennejärjestelyt, voimalat, jotka lämmittävät kotimme ja tuottavat energiaa, tehtaat, jotka tuottavat ostamamme tavarat ja maatalous, joka tuottaa ruokaa - kaikki nämä tuottavat valtavia määriä kasvihuonekaasuja ja edistävät näin ilmastonmuutosta. Luontaiset kasvihuonekaasut auttavat meitä pitämään planeettaamme lämpimänä, mutta kun ihminen tuottaa kasvihuonekaasuja yhä enemmän, lämpötilä nousee liikaa.

Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos on yksi suurimmista haasteistamme. Jollemme toimi heti, maapallo vahingoittuu vakavasti. Se taas muuttaa olennaisesti tapaamme elää.

Sadan viime vuoden aikana maapallon lämpötila on nousu 0,74 asteella, se ei vaikuta paljolta, mutta on otettava huomioon, että 1900-luku oli lämpimin vuosisata kautta aikojen ja 90-luku lämpimin vuosikymmenen  viimeiseen tuhanteen vuoteen. Lämpeneminen jatkuu. 11 kuuminta vuotta on ollut 12 viimeiseen vuoden aikana.

Hallitustenvälinen ilmastomuutospaneeli - YK:n elin, joka kokoaa yhteen tuhansia ilmastoasiatuntijoita ympäri maailmaan -  ennustaa,että vuoteen 2100 menenssä maapallon keskilämpötila nousee todennäköisesti vielä 1,8 asteella ja mahdollisesti jopa 6,4 asteella.

Tiesitko?

"1,8°C:n, 4°C:n tai 6,4 celsiusasteen lämpötilannousu ei kuulosta kauhean suurelta, mutta viimeisen jääkauden aikana, 11 500 vuotta sitten, maapallon keskilämpötila oli 5°C alle nykylämpötilaan. Silloin suurinta osa Eurooppaa peitti paksu jääkerros."