sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Mitä jos vettä ei olisi?


Puhdasta vettä on hyvä asia.


Vesi on yksi arvokkaimmista luonnonvaroistamme. Ilman sitä ei olisi elämää. Silti pidämme vettä itsestään selvytenä. Vettä on kuitenkin rajallinen määrä: alle prosentti vesivaroistame on ihmisten käytettävissä ja yli 1,2 miljardia eli melkein viidennes väestöstä elää ilman puhdasta juomavettä.

Vaikka Euroopassa vettä on yleisesti tarpeeksi saatavilla, monissa Etelä-Euroopan maissa, kuten Espanjassa, veden puute ja kuivuus ovat yleistymässä.

Huolenaiheena on myös veden laatu. Noin 35% vedestämme tulee pintavesistä – järvistä ja joista  - ja siitä viidennes on saastunutta. Loput 65% saamme pohjavesistä eli sadevedestä, joka kulkeutuu maaperän läpi ja muodostaa pohjavesivarannon.

Tälläinen on saastunut vesi

Vesijohtoveden juominen on turvallista melkein kaikkialla Euroopassa. Mutta ennen kuin voime nauttia siitä, on se käsitettävä. Vedenkäsittely on kuitenkin kallista ja vaatii paljon energiaa. silti se on välttämätöntä, sillä vesi on usein saastunutta, esimerkiksi teollisista myrkystä. Erityisen suuri ongelma ovat maataloudessa käytetyt lannoitteet ja torjunta-aiheet. kun sadevesi pääsee kosketuksiin näiden edellä mainittujen kanssa, ne huuhtoutuvat jokiin, järviin ja meriin.
EU on tehnyt viimeisten vuosikymmenien aikana paljon saastumisen vähentämiseksi, mutta paljon on vielä tehtävissä. Ympäristötalkoissa myös sinulla on merkittävä rooli.

Mistä eurooppalaiset ovat huolissaan?

Vesistöjen saastuminen on eurooppalaisten suurin ympäristöön liittyvä huolenaihe. Eurobarometrin mukaan 47% eurooppalaisesta asentaa vesien saastumisen suurimmaksi huolen aiheeksi ja pitää sitä ilmastonmuutosta uhkaavampana.

Tesitkö?

"Arviolta vain 7% kotitalouksien juomavedestä kulutetaan juomiseen ja ruan laittoon. 22% käytetään astian- ja pyykinpesuun, 20% vessanhuuhteluun, 39% kylpemiseen ja 6% auton pesuun ja puutarha kasteluun.Hanavesi on turvallista juomiseen,mutta silti pullotetun veden käyttö lisääntyy. Vuonna 1997 eurooppalaiset joivat 78 litraa pullotettua vettä vuodessa ja vuonna 2005 vastaava luku nousi jo 106,5 litraan.Pullotettu vesi on kallista, ja se synnyttää valtavan määrän lasi-ja muovijätettä."




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti