torstai 15. marraskuuta 2012

Ulos raittiiseen ilmaan?

Puhdas ilma on meille elintärkeää. Ihminen aiheuttaa kuitenkin toiminnaltaan päästöjä, ja niiden välittömin seuraus on ilmanlaadun heikkeneminen. Huono ilmanlaatu - eli suuri ilman epäpuhtauksien pitoisuus- vaikuttaa ihmisten terveyteen ja viihtyvyyteen ja aiheuttaa myös materiaalivahinkoja. Suomessa ilmanlaadun seuraamisesta vastaa ilmatieteenlaitos. Eri puolilla Suomeakin toiii parikymmentä mittausasemaa. Suurimpien paikkakuntien ilmanlaadun voit tarkistaa ilmatieteen laitoksen nettisivulta.

Mikä aiheuttaa ilman epäpuhtauden?

Ilmansaasteet ovat ihmisten toiminnallaan aiheuttamia ilman epäpuhtauksia. Päästölähteitä ovat esimerkiksi teollisuus, liikenne, energiantuotanto sekä maatalous- kotitalouksia unohtamatta. EU on tehnyt töitä ilmansaasteiden vähentämiseksi ja sen "Puhdasta ilmaa Euroopalle" CAFE- ohjelman strategisena tavoitteena oli ottaa ilmansuojeluun mukaan entistä enemmän alue- ja kaupunkitasot sekä asukkaat. Euroopan Komissio on ehdottanut CAFE-ohjelman pohjalta uutta strategiaa, jonka avulla ilmanlaatuamme pyritään parantamaan vuoteen 2020 mennessä.

Terveyden kannalta haitallisimpia kaupunki-ilman epäpuhtauksia ovat pienhiukkaset, typpidioksidi, otsoni, hiilimonoksidi, bentseeni ja rikkidioksidi. Pienhiukkasia syntyy etenkin palamisen tuloksena moottoreissa, voimaloissa sekä lämmityksessä. Pienhiukkaset voivat kulkeutua hengityksen mukana syvälle keuhkoihin, mistä voi aiheutua esimerkiksi keuhko- ja verenkiertosairauksia. Hiukkasten haittavaikutusten syyt tunnetaan vielä heikosti, mutta tiedetään, että terveyshaittoja voivat aiheuttaa niin hiukkaset itsessään, kuin pienhiukkasiin sitoutuneet epäpuhtaudetkin.

Ilmansaasteiden aiheuttamia ongelmia:
- Sairaudet astmasta keuhkoputkentulehdukseen ja jopa ennenaikaiset kuolemat
- Happosaasteet- happamat laskeumat vahingoittavat metsiä, jokia, järviä ja rakennuksia.

Miten voit vaikuttaa?

Voimme vaikuttaa ympäristömme tilaan jopa pienillä arkipäiväisillä teolla. Tässä muutamia vinkkejä, kuinka vähentää ilmansaasteita:

  • Energiamme tulee usein fossiilista polttoaineista, joten muista säästää energiaa: Sammuta aina valot, kun poistut huoneesta. Älä pidä televisiota, tietokonetta tai muita koneita turhaan päällä tai valmiustilassa. Laske kotisi keskilämpötilaa.
  • Ota selvää, miten kotisi lämmitetään. Taajamissa suositellaan kaukolämmön käyttöä ja haja-asutusalueilla uusiutuviin energiamuotoihin siirtymistä.
  • Takkatulen ääressä on mukava oleskella, mutta sekin aiheuttaa ilmansaasteita lähiseudullesi.
  • Vältä auton käyttämistä. Pyöräily ja kävely ovat kunnonkin kannalta parempi vaihtoehto. Julkiset liikennevälineet ja kimppakyydit ovat hyviä- yksi auto täynnä on parempi kun auto yhdellä matkustajalta.
  • Älä jätä autosi katolle tyhjää suksiboksia. Polttoaineen kulutus voi nousta jopa 10% lisäpainon ja ilmanvastuksen vuoksi.
  • Älä polta roskia avotulella, äläkä sytytä nuotiota maastossa ilman lupaa. Avotulesta nouseva savu saastuttaa ilmaa ja sisältää paljon epäpuhtauksia varsinkin jos poltetaan muuta kuin puhdasta puuta.

Tiesitkö?

Jos auton pyörien ilmapaine on liian alhainen, auto kuluttaa 5% enemmän poltoainetta ja tuottaa samalla suuremman määrän saasteita ja kasvihuonekaasuja.
Kun ajat enintään liikennerajoitusten mukaan, säästät polttoainetta, aiheutat vähemmän pakokaasuja ja ajat turvallisemmin!

Käytä paikallisia herkkuja sesongin mukaan

Mansikoista ja persikoita joulukuussa? Vielä parikymmentä vuotta sitten hedelmiä ja vihanneksia saattoi saada vai kesäisin sadon kypsyttyä. Kun tavaroita kuljetetaan toiselta puolelta maapalloa, syntyy jopa 400 kertaa suurempi määrä kasvihuonekaasuja, kuin jos toisimme ne 50 kilometrin päästä. Suosi lähellä tuotettuja tuotteita, jos mahdollista,

Lomaile vihreämmin

Tiesitkö, että vuodesta 1990 kansainvälinen turistilentoliikenne on kasvanut 50 %? Alhaiset lentolippujen hinnat ovat tehneet mahdolliseksi pikalomat ympäri Eurooppaa. Edullisesta lipun hinnasta huolimatta lentäminen aiheuttaa saasteita ja kasvihuonekaasuja. Mikset matkustaisi junalla kotimaassa tai lähtisi interreilaamaan Eurooppaan?